(Buiten)spelen voor volwassenen?!

Kan jij het je nog herinneren?!
Die keer dat je aan het duikelrek hing. Of dat je onbezorgd in de plassen aan het springen was.
Waarom zijn we als volwassenen eigenlijk gestopt met (buiten)spelen?

Buitenspelen voor volwassenen

Als kind is het zo normaal, je leert met vallen en opstaan. En vooral met een hoop lol. Voor de meeste mensen komt daar zo ergens tussen je 18e en 40ste helaas verandering in.
In deze periode heb je een hoop verantwoordelijkheden verzameld die voorrang krijgen. De rekeningen moeten betaald, dus werk staat vaak hoog op het prioriteitenlijstje. De boodschappen moeten nog in huis gehaald, het huis gestofzuigd, de was gedaan, de hond nog even eruit en de kids op bed. Zo vliegt de dag voorbij en maar zeer zelden staat (buiten)spelen bij volwassenen op het prioriteitenlijstje. We spelen als volwassenen zelden zonder doel.

En dat is jammer! 
Er zijn namelijk meerdere goede redenen om juist als volwassenen buiten te spelen. Spel is daarom zeker een belangrijk onderdeel van mijn leven Ik zal hieronder een aantal redenen geven waarom buitenspelen ook in jouw leven past.

Buiten zijn is gezond!
Van nature zijn we gemaakt om buiten te leven. Daglicht is dan ook essentieel voor een aantal lichamelijke processen. Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en ondersteunt bij onze calciumopname. Daglicht zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren. Help je lichaam dus een handje door regelmatig een frisse neus te halen.

 

Spelen werkt stressverlagend!

Gespannen en gestrest? Tijd voor een korte wandeling door het bos. Studies tonen aan dat een periode buiten in de natuur doorbrengen het cortisol niveau verlaagt.
We kunnen tijdens het buitenspelen even ontsnappen aan ons serieuze, drukke bestaan. Terwijl we ons zandkasteel aan het bouwen zijn, of opgaan in een spannend potje tikkertje, maken we ons niet meer druk over alles wat we moeten. Laat staan over hoe we eruitzien en of ons haar wel goed zit. Als we spelen, voelen we geen beperkingen en ervaren we vrijheid. 


Je leert makkelijker.
Door het verminderen van de beperkingen en gevoelens van vrijheid is er meer ruimte om iets nieuws te leren. Of iets anders te proberen. Spelenderwijs leren werkt zo goed omdat het niet meer voelt als "moeten" presteren. Juist door de druk te verlagen kom je verder.

 

Omdat het leuk is!
Wellicht de belangrijkste, niet wetenschappelijk aangetoonde, reden om naar buiten te gaan, te spelen en te bewegen is omdat het gewoon leuk is.

 

Neem het leven niet te serieus
Spelen is leuk en gezond. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid, voldoening en blijdschap. Het leven hoeft niet zo altijd zo serieus te zijn, de moeilijke momenten komen vanzelf. Dus steek je energie in wat leuks! En wie weet levert het je nog wat op ook!